Øydna terrassebord i eik, balkong, privat hjem Øydna terrassebord i eik, brukt i boligkompleks i Kristiansand Øydna terrassebord i eik, platting, privat hjem Øydna terrassebord i eik, platting, privat hjem Øydna terrassebord i eik, platting, privat hjem

Fransk balkong på sørlandsk vis

I den østre delen av Kvadraturen – den gamle bykjernen i Kristiansand – med utsikt til Byfjorden og parkanlegget med Kjell Nupens vannskulpturer, er det bygget et vakkert og moderne boligkompleks side om side med historisk bebyggelse. Bruken av belgisk tegl, glass og malt eller oljet, massivt treverk i fasadene gjør at Strandpromenaden framstår som et harmonisk bygg, og det ivaretar byggherrens krav til oppføring av ”et funksjonelt og vakkert boligkompleks med høy arkitektonisk og teknisk kvalitet.”

Private kroker
Hovedatkomst til bygget er fra Østre Strandgate via en fem meter bred og to etasjer høy åpning. Gjennom denne åpningen skimtes også fjorden for en forbipasserende på gaten.

For å skjerme privatlivet er det benyttet delvis inntrukne balkonger – en del av dem med en bredde som tilsvarer halve stuebredden innenfor. Dette gjør at utsynet ikke hindres når balkongene ikke er i bruk. Balkongbrystningene er utført i murverk, tre eller lakkert stål og herdet glass. Terrassedekke i heltre eik er produsert og levert av Øydna Sagbruk.

En av arkitektene av boliganlegget - sivilarkitekt Kari Nissen Brodtkorb - påpeker at man må være omhyggelig med materialvalget utendørs, og helst kombinere det vakre med holdbarhet mot slitasje, vær, vind og forurensning. Opprinnelig var balkongdekkene beskrevet med eik kjerneved, fordi kjerneved av alle typer er ferdig impregnert fra naturens side. Eikeplank slik den er brukt her, gir et solid og vakkert uttrykk. Byggherren har vært opptatt av å bruke minst mulig kjemisk impregnerte materialer, og med riktig behandling har eik en god holdbarhet.

Fellesrom
Boligkomplekset Strandpromenaden består av 94, nesten alle leiligheter i ulik størrelse. Nesten alle leilighetene har gjennomlys, stuene er lagt til syd- og vestfasadene, med en åpen forbindelse til kjøkken og spiseplass på motstående side.

I inngangspartier og trapper er det lagt oljet eikeplank. Dette er en relativt kostbar løsning, men erfaringsmessig er det mange som oppfatter inngang og trapperom som en del av egen bolig, og derfor ønsker kvalitet her.